Majoritatea germanilor se așteaptă ca Olaf Scholz să dețină funcția de cancelar doar pentru un mandat (sondaj)

Aproape două treimi dintre germani se aşteaptă ca Olaf Scholz să deţină funcţia de cancelar doar pentru un mandat, indică un sondaj de opinie realizat de YouGov şi publicat miercuri de agenţia de presă dpa.

Social-democraţii, Verzii şi liberalii germani au semnat marţi, la Berlin, acordul de coaliţie guvernamentală. Liderul social-democrat Olaf Scholz ar urma să fie ales miercuri de Bundestag (camera inferioară a parlamentului german) în funcţia de cancelar, iar în aceeaşi zi membrii executivului vor depune jurământul şi îşi vor prelua oficial mandatele.

Aproximativ 20% dintre germanii intervievaţi se aşteaptă ca aşa-numita ‘coaliţie semafor’ – ţinând cont de culorile oficiale ale acestor partide – şi condusă de Scholz să se rupă înaintea viitoarelor alegeri federale parlamentare, potrivit aceluiaşi sondaj.

Doar 16% dintre germani sunt de părere că liderul social-democrat german va obţine un nou mandat de cancelar peste patru ani, în timp ce 1,3% cred că Olaf Scholz va rămâne la conducerea executivului german exact cât predecesoarea sa conservatoare Angela Merkel, adică 16 ani.

Fost vicecancelar şi ministru al finanţelor în ultimul guvern Merkel, Olaf Scholz a promis să combată cu curaj viitoarele provocări.

Însă mai puţin de un sfert dintre germani, mai exact 22%, se aşteaptă la schimbări majore, arată sondajul YouGov. O proporţie de 51% din electoratul german crede că noua coaliţie guvernamentală nu va afecta major situaţia din ţară, în timp ce 16% nu se aşteaptă la vreo schimbare.

Pe de altă parte, 55% din germani s-au declarat mulţumiţi de activitatea Angelei Merkel în calitate de cancelar, iar 38% sunt nemulţumiţi de aceasta.

sursa foto: Consiliul European


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro