Ministrul Bogdan Aurescu: Uniunea Europeană să-i solicite Rusiei să-şi asume responsabilitatea de a asigura o investigaţie imparţială și transparentă în cazul Navalnîi

În cadrul reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE de la Bruxelles, care s-a desfășurat luni, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat că e necesar ca Uniunea Europeană să-i solicite Rusiei să-şi asume responsabilitatea de a asigura o investigaţie imparţială, transparentă şi cuprinzătoare a cazului Navalnîi, menţionând necesitatea examinării posibilităţii de a adopta eventuale măsuri restrictive.

De asemenea, ministrul Aurescu s-a alăturat celorlalţi miniştri care au arătat că este util ca UE să adopte o poziţie activă cu privire la acest subiect şi să examineze posibilitatea de a adopta eventuale măsuri restrictive, dacă va fi necesar.

Şeful diplomaţiei române s-a referit şi tensiunile din Mediterana de Est, reiterând apelul la detensionare şi dezescaladare.

Aurescu a susţinut eforturile diplomatice ale Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Josep Borrell, ale Preşedintelui Consiliului European şi ale Germaniei în scopul reluării dialogului direct, pledând pentru o abordare echilibrată care să permită crearea spaţiului politic pentru negocieri, mai precizează sursa citată.

În ceea ce priveşte situaţia din Libia, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa unităţii UE privind dosarul libian, pe toate componentele sale.

„România susţine eforturile ONU şi ale Germaniei de mediere în cadrul dosarului”, a transmis Aurescu, apreciind necesară folosirea „ferestrei de oportunitate generate de acordul de încetare a focului, care reprezintă o etapă către trecerea spre discuţii politice de substanţă, de natură să ducă la o soluţionare durabilă a conflictului”, arată MAE.

Poziţia părţii române în privinţa relaţiilor UE-Uniunea Africană este în sensul încheierii unui Acord Post-Cotonou modern şi ambiţios, fiind necesară…
Citeste continuarea articolului pe g4media.ro