Ministrul Finanțelor: „Întotdeauna se găsesc soluții pentru a plăti pensiile și salariile”. Ce spune despre creșterea pensiilor

Dan Vîlceanu, ministrul interimar al Finanțelor, a dat asigurări marți seară la Digi24 că pensiile și salariile vor fi plătite și că „nu se pune problema” neplății. El a spus că se vor găsi soluții, chiar dacă guvernul nu mai poate adopta o rectificare bugetară. 

„Întotdeauna se găsesc soluții pentru a se plăti pensiile și salariile. Nu se pune problema. Sunt metode pentru a acoperi, dacă e cazul, cheltuielile cu pensiile și salariile”, a declarat Dan Vîlceanu marți, la Digi24.

Guvernul interimar nu poate face o rectificare bugetară, pentru că nu poate adopta ordonanțe de urgență, însă va găsi soluții pentru plata pensiilor și salariilor, a mai adăugat Vîlceanu, precizând că vor fi luați bani de la ministere.

„Am trimis deja o circulară la toate ministerele, ne comunică sumele pe care le vor aduce în fondul de rezervă și putem să folosim și această variantă.”

Creșterea pensiilor 

Creșterea pensiilor și alocațiilor propusă de PSD ar avea un impact bugetar de 1,4% din PIB, ministrul Finanțelor spunând că discuțiile pe această temă vor continua, pentru că nu s-a ajuns încă la un acord.

„Oricum, în calculul bugetului pe anul viitor noi luaserăm în considerare ceea ce legea prevede deja: la alocații, acea creștere la 243 (de lei – n.r.) și 486 (de lei – n.r.) și, în cazul pensiilor, creșterea dată de inflație și de jumătate din creșterea salariului mediu brut. Creșterile de care vorbim acum sunt mai mari decât presupune legea și vom găsi o variantă astfel încât ele – dacă vom ajunge la o înțelegere – să crească și mai mult. Vor crește, dar într-o marjă în care să putem plăti”, a mai spus Dan Vîlceanu.

El a afirmat că PNL nu este de acord cu mărirea taxelor și trebuie găsite „variante echilibrate”.

Editor : B.P.


Citeste continuarea articolului pe digi24.ro