NATO, avertisment pentru talibani: Nu le vom permite teroriștilor să ne amenințe!

VINERI, 20 AUGUST 2021, 20:01

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

<!–

–>

”În ultimii 20 de ani, i-am lipsit pe terorişti de un refugiu în Afganistan de unde să instige atacuri. Nu le vom permite niciunor terorişti să ne ameninţe. Rămânem angajaţi în combaterea terorismului cu hotărâre şi în solidaritate”, au menționat miniştrii de externe ai Alianţei Nord-Atlantice într-o declaraţie comună, după o reuniune de criză prin videoconferinţă, care a avut loc vineri.

Alianţa le-a cerut talibanilor să le permită persoanelor care vor să fie evacuate să părăsească țara şi a subliniat că statele membre trebuie să rămână ”în strânsă colaborare” în privinţa operaţiunilor de evacuare.

„Facem apel la cei care sunt în poziţie de autoritate în Afganistan să respecte şi să faciliteze plecarea acestor persoane în deplină siguranţă de pe aeroportul internaţional Hamid Karzai. 
Atât timp cât vor continua operaţiile de evacuare, vom menţine strânsa noastră coordonare operaţională prin intermediul mijloacelor militare aliate” pe aeroport”, a precizat organizația. 

Avertismentul miniștrilor de Externe vine după ce, marți, secretarul general al NATO i-a amenințat pe talibani cu lovituri militare în cazul unor noi atacuri.
”Avem capabilităţile să lovim grupurile teroriste de la distanţă dacă vedem că acestea încearcă din nou să se stabilească, să plănuiască şi să organizeze atacuri împotriva aliaţilor NATO şi a ţărilor lor”, a transmis Jens Stoltenberg. 

Vineri, liderul NATO a subliniat că prioritară acum este scoaterea oamenilor din Kabul.
Stoltenberg a mulţumit Turciei, SUA şi Regatului Unit pentru eforturile lor de a asigura securitatea pe aeroportul din Kabul şi a cerut din nou talibanilor să permită tranzitul sigur al tuturor cetăţenilor străini şi al afganilor care vor să plece din ţară.

Stoltenberg a mai anunțat că mai multe state membre au propus ca aeroportul din Kabul să rămână deschis pentru evacuări după termenul-limită de 31 august.
„SUA au precizat că termenul-limită este 31 august, dar mai mulţi aliaţi au semnalat necesitatea de a putea să scoatem mai mulţi oameni din ţară”, a menţionat secretarul general al NATO.

El a mai spus că provocarea nu este atât transportul aerian al oamenilor din Kabul, ci a-i aduce la aeroport în siguranţă, fapt care reprezintă „o nevoie urgentă”.

De asemenea, Stoltenberg a afirmat că NATO trebuie să rămână unită pentru a ţine piept acţiunilor „agresive” ale Rusiei şi ascensiunii Chinei.

„America de Nord şi Europa trebuie să continue să rămână împreună în cadrul NATO. Evenimentele în desfăşurare din Afganistan nu schimbă acest lucru. Acţiunile agresive ale Rusiei şi ascensiunea Chinei fac să fie chiar mai important să menţinem o legătură transatlantică puternică”, a spus liderul NATO în conferinţa de presă, potrivit Agerpres. 

După ce talibanii au preluat controlul în Afganistan, duminică, peste 18.000 de persoane au fost transportate cu avioanele de la Kabul. În continuare, pe aeroport sunt mii de persoane disperate să părăsească țara. 


Citește și:

Citeste continuarea articolului pe realitatea.net