Nelu Tătaru, după ultimul raport prezentat de Grupul de Comunicare Strategică: “Suntem în faza de stabilizare. Ne-am apropiat de valul doi al pandemiei”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a declarat că România a ajuns aproape de valul doi al pandemiei de coronavirus, precizând, totodată, că situaţia din ultimele zile indică o stabilizare a numărului de infectări cu COVID-19.

Ministrul Sănătăţii s-a arătat îngrijorat, în primul rând, că s-au înmulţit pacienţii care au nevoie să primească îngrijiri medicale la Terapie Intensivă.

Noi am apropiat valul unu de valul doi. Suntem într-o fază de stabilizare a numărului de cazuri la maxim la 9.000 – 10.000, după cum am vazut în ultima săptămână. Dar, în acelaşi timp, suntem şi în faza în care gestionăm cazurile care ajung în Terapie Intensivă. Acestea sunt cazurile care au apărut, să spunem, ca şi cazuri noi în urmă cu 10 – 14 zile şi s-au agravat.

Pe tot parcursul acestei pandemii, am avut momente în care fiind ocupate paturile de terapie intensivă din București, le-am dirijat către teritoriu sau județele limitrofe, acolo unde erau locuri. Terapia Intensivă este o secție unde e o dinamică continuă”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit rfi.ro.

Nelu Tătaru: “Este un moment în care pacienții din București sunt dirijați către teritoriu”

Nelu Tătaru a mai precizat că au existat situaţii când anumiţi pacienţi care aveau nevoie la ATI au fost transferaţi de la unităţile medicale din Bucureşti către alte oraşe ale ţării.

Da, într-adevăr, este un moment în care pacienții din București sunt dirijați către teritoriu. S-a întâmplat în mai multe rânduri în momentul în care erau paturi care urmau să fie ocupate de cei care se aflau deja în spital și se agravau, iar pacienții noi care veneau în UPU și aveau nevoie de Terapie Intensivă erau dirijați către spitale apropiate sau chiar din teritoriu mai la distanță.

Fiecare caz este evaluat personal. Fiecare caz are o evoluție personală. Avem o ameliorare poate, dar poate și o recădere în zilele următoare și atunci pentru un pacient aflat în terapie intensivă trebuie privită cu atenție și o perioadă de ameliorare, fiindcă trebuie tratată cu aceeași seriozitate ca perioada foarte critică”, a mai precizat dr. Nelu Tătaru.

Citeste continuarea articolului pe gandul.info