Prăbuşirea blocului de 12 etaje din Miami. Comparaţia cu Bucureştiul şi Mamaia-Nord, făcută de un profesor universitar la „Ion Mincu” şi un geolog român

Printre cauzele prăbuşirii blocului din Miami, luate în calcul, se află faptul că acesta ar fi fost constuit pe un sol nisipos, suprafaţă care impune o proiectare diferită. 

 

Alexandru Crişan este inginer şi profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti. Lipsa unor studii geotehnice, spune el, urmate de erori în proiectare ar fi putut produce tragedia.

 

„Din diverse motive cum ar fi cutremure, infiltraţii, sol prost, sol aluvionar, sol nisipos, clădirile se scufundă. Orice clădire se tasează în funcţie de fundaţia pe care o facem se tasează mai mult sau mai puţin. Studiul geotehnic se face prima dată pentru partea de proiectare după care urmează partea de execuţie. Dacă eu nu fac asta şi pun o fundaţie absolut normală ca la o fundaţie cu un teren normal, toată povestea asta se adânceşte.

 

Deci din punctul meu de vedere e un defect de proiectare sau este o cauză naturală ceea ce este foarte rar în momentul în care există nişte mişcări tectonice.”, a afirmat Alexandru Crişan, de profesie inginer constructor.

 

CITEŞTE ŞI Prăbuşirea neaşteptată a blocului din Miami, încă un mister. Ipotezele luate în calcul de experţii americani

 

Am stat de vorbă şi cu geologul Lucian Vişcoţel. Părerea lui este că Bucureştiul este cea mai riscantă zonă a ţării din punct de vedere a siguranţei solului. 

 

Capitala are un sol mlăştinos ceea ce înseamnă că toate clădirile noi trebuie să aibe o structură de rezistenţă solidă. Un exemplu bun de urmat ar fi o clădire din Brăila. 

 

„Clădirea morii din Brăila care e făcută efectiv pe mal, în albia minoră a fost concepută pe un sistem aproximativ plutitor, pe nişte bârne de lemn. Aia o să reziste mereu, la orice cutremur, nu a avut niciodată probleme”, a afirmat geologul Lucian Vişcoţel.

 

Ştim că, în urmă cu zece ani, au existat procese pentru blocuri din zona Tineretului care s-au strâmbat sau chiar scufundat din cauza solului. 

 

O zonă la fel de dorită este şi Mamaia-Nord. Apartamentele noi se dau ca pâinea caldă dar la structura lor, oare s-a gândit cineva ?

 

„Zona Mamaia către Năvodari, e o zonă ceva mai puţin stabilă, dar clădirile care au fost construite acolo au fost, cel puţin cele vechi au fost bine gândite din cauza asta la celălalt cutremur foarte mare nu s-a constatat niciun fel de problemă majoră pe clădirile de acolo. Litoralul este protejat din acest punct de vedere pentru că între zona seismică Vrancea unde se află cele mai puternice cutremure şi litoral se află o zonă muntoasă.”, a mai afirmat geologul român. 

 

Cel puţin patru oameni au murit după prăbuşirea unui bloc de apartamente de 12 etaje, în sudul Floridei, joi dimineaţa. Alte 159 de persoane sunt în prezent date dispărute.

Clădirea avea o vechime de 40 de ani de la momentul construcţiei. Ancheta privind cauza prăbuşirii continuă. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Citeste continuarea articolului pe mediafax.ro