Prețul petrolului a scăzut sub 100 de dolari.

Cotația barilului de țiței și-a continuat scăderea, în situaţia reluării discuțiilor între Rusia și Ucraina, însă și al creșterii numărului cazurilor de COVID în China care ar putea duce la o reducere a cererii de petrol.

Astfel că, preţul petrolului a continuat să scadă marţi, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, după ce discuţiile dintre Rusia şi Ucraina au atenuat temerile cu privire laîntreruperi ale aprovizionării, iar creşterea numărului de cazuri de COVID-19 în China a alimentat îngrijorările referitoare la încetinirea cererii, anunţă Reuters citat de Agerpres.

Aşadar, cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a scăzut cu 4,4%, la 102,16 de dolari, după ce în sesiunea anterioară atinsese 100,05 dolari, în timp ce cotaţia barilului de ţiţei WTI american a coborât cu 4,58%, la 98,43 de dolari, tranzacţionându-se pentru prima dată de la 1 martie sub 100 de dolari.

De asemenea, luni, ambele cotaţii au scăzut cu peste 5%.

„Aşteptările unor evoluţii pozitive în discuţiile dintre Rusia şi Ucraina au sporit speranţele atenuării limitărilor de pe piaţa globală a ţiţeiului. Noile restricţii din China au majorat temerile privind încetinirea cererii”, a precizat Toshitaka Tazawa, analist la Fujitomi Securities Co Ltd.

Find more statistics at Statica China a raportat marţi 5.280 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr de la primul val epidemic de la începutul anului 2020. În ultimele zile, zeci de milioane de locuitori ai celei mai populate ţări din lume au fost plasaţi în carantină la domiciliu, mai ales în metropola tehnologică Shenzhen (sud), la porţile Hong Kong-ului.

Oficialii SUA au atenţionat China să nu furnizeze Rusiei ajutor militar sau financiar. Însă India ar putea accepta oferta Rusiei de a cumpăra la reducere ţiţei sau alte materii prime, au transmis doi oficiali indieni, un semn că Delhi vrea să continue relaţiile cu partenerul său comercial cheie.

„Chiar şi în cazul unui acord de încetare a focului, preţul petrolului ar urma să rămână la un nivel ridicat, Occidentul încercând în continuare să izoleze Moscova prin sancţiuni, ceea ce va limita aprovizionarea pieţei globale a petrolului”, a atenţionat Tsuyoshi Ueno, economist la NLI Research Institute.

Citeste continuarea articolului pe jurnalulnational.ro