Primul barometru al vieții religioase: românii se declară religioși și credincioși, dar nu merg la biserică. Care sunt instituțiile în care au încredere

La capitolul încredere, românii au ales Biserica pe primul loc – 71,2% (41,4% – foarte multă; 29,8% – multă).

Pe locul al doilea se află Armata, cu 61,8% (17,8% – foarte multă; 44% – multă), urmată de Academia Română, cu 45,6% (9,4% – foarte multă; 36,2% – multă), Primăria, cu 43% (11% – foarte multă; 32% – multă)

Pe locul cinci se află Poliţia, cu 41,1 (11,4% – foarte multă; 29,7% – multă), urmată de Ministerul Sănătăţii, cu 34% (6,3% – foarte multă; 27,7% – multă).

Guvernul (13,7%), Parlamentul (9,5%), partidele politice (9,1%) ocupă ultimele locuri în ceea ce priveşte gradul de încredere al românilor, potrivit barometrului realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, relatează Agerpres.

Majoritatea românilor susțin că sunt credincioși și religioși, însă nu merg la fel de des și la biserică. 

Potrivit Barometrului, 90% dintre români se consideră religioși și credincioși, însă nu merg foarte des la biserică, conform unui studiu sociologic. Românii spun că merg la biserică doar o dată pe săptămână sau ocazional sau doar la sărbătorile mari, conform primului barometru al vieții religioase din România, potrivit Agerpres.

90,4% dintre români se consideră religioși. Din această proporție, 63,8% au răspuns „sigur că da” la întrebare, iar 26,6% au răspuns „mai degrabă da”. Indiferent de confesiunea la care aderă, românii cred în existența lui Dumnezeu într-un procent covârșitor, de 90,2%. Doar 5,7% dintre români spun că „nu se poate răspunde așa de simplu la întrebare”, iar 68,2% spun că se roagă zilnic.

În schimb, doar 6% spun că „mai degrabă nu” se consideră persoane religioase, în timp ce 3,6% au răspuns „sigur nu”. Dintre ei, 77,1% sunt „mai degrabă indiferenți” față de religie, iar 15,6% se declară „mai degrabă împotriva religiei”.

În ciuda credinţei declarate, românii merg la biserică pentru a participa la slujbe o dată pe săptămână sau mai des doar în proporţie de 36,1%, în vreme ce 21,7% – doar ocazional, la unele sărbători, evenimente din familie, 18% – doar la sărbătorile mari şi 17,2% – cam o dată pe lună.

În privinţa educaţiei religioase în şcoli, 72,8% dintre respondenţi consideră că este necesară, în timp ce 22,3% răspund că părinţii decid în acest caz, iar 4,8% spun că nu trebuie să existe educaţie religioasă în şcoli.

Sondajul, realizat pe baza unui chestionar aplicat telefonic, a fost realizat, în perioada 30 noiembrie – 7 decembrie, pe un eşantion multi-stratificat, probabilistic, de 1.000 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.

Chestionarele au fost aplicate în toate judeţele României şi în sectoarele municipiului Bucureşti, eşantionul fiind validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică.

Citeste continuarea articolului pe realitatea.net