Raed Arafat: „Joi începem distribuirea primelor 300.000 de teste rapide de antigen”

Raed Arafat a precizat că testarea cu teste rapide de antigen va fi mai intensă, mai frecventă, poate şi mult mai mare comparativ cu testarea PCR.

„De mâine începem distribuirea primelor 300.000 de teste rapide de antigen la nivel naţional din cele trei milioane care s-au contractat.

Săptămâna viitoare vom distribui încă o tranşă. Asta înseamnă că la nivel de servicii de urgenţă, camere de gardă, spitale, poate chiar la nivelul serviciilor de ambulanţă o să începem să dăm aceste teste, posibilitatea de a testa şi de a obţine un rezultat rapid va fi mult mai mare.

Deci testarea va fi mai intensă, mai frecventă, poate şi mult mai mare decât să recoltezi şi aştepţi PCR-ul”, a spus Raed Arafat, miercuri seară, la Digi 24.

Raed Arafat: „Există o structură logistică de repartiţie a testelor rapide” 

El a precizat că primele 300.000 de teste, care fac parte din stocul strategic, vor fi distribuite până sâmbătă. Doar persoanele care prezintă simptome vor fi testate cu testele rapide antigen.

„Nu testăm asimptomatici. (…) Săptămâna viitoare, din ce am discutat cu domnul ministru Tătaru, vom începe să dăm şi serviciilor de ambulanţă, şi atunci când te duci la un suspect, la un simptomatic, atunci da, poţi să faci testul”, a mai spus Arafat

Raed Arafat: „Nu vom face teste la cerere, la telefon, să vină ambulanţa să mă testeze”

„Deci să înţeleagă lumea: nu vom face teste la cerere, la telefon, să vină ambulanţa să mă testeze. Exclus. Dacă ne chemi şi vedem că nu ai simptome, nu te testăm, pentru că asta înseamnă că pui sistemul de urgenţă sub presiune”, a mai explicat şeful DSU.

La nivel european există discuţii pentru ca testul de antigen rapid să fie recunoscut ca egal cu testul PCR

„Din ce ştim sunt discuţii la nivelul Comisiei Europene, la nivelul specialiştilor, de a recunoaşte testul de antigen rapid ca egal cu testul PCR şi să nu mai trebuiască să confirmi, ceea ce va face lucrul şi mai uşor”, a mai adăugat Raed Arafat.

Citeste continuarea articolului pe antena3.ro