Raport ONU: Planeta a pierdut aproape 100 de milioane de hectare de pădure în ultimii 20 de ani

Acest lucru înseamnă „o pierdere netă cu aproape 100 milioane de hectare a pădurilor lumii”, a informat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, potrivit Agerpres.

Despăduririle afectează în special Africa subsahariană şi Asia de Sud-Est, unde procesul s-a accelerat în ultimul deceniu, dar şi America Centrală şi Latină, unde are totuşi tendinţa de a încetini.

Care sunt cauzele

Pierderea suprafeţelor împădurite se explică mai ales prin conversia pădurilor în terenuri agricole destinate culturilor şi pajiştilor, în special în ţările mai puţin dezvoltate.

În Asia de Sud-Est, pădurile acoperă în prezent 47,8% din suprafaţă, faţă de 49% în 2015, iar în Africa sub-sahariană acoperă 27,8% din suprafaţă, faţă de 28,7% în urmă cu cinci ani.

În Europa, de exemplu în Franţa, pădurile acoperă 31,5% din suprafaţă totală în 2020, faţă de 30,7% în 2015.

În Austria, pădurile acoperă 47,2% din teritoriul naţional, faţă de 47% în urmă cu cinci ani.

Totodată, sunt și țări unde suprafaţa împădurită a crescut. În Italia, în ultimii 5 ani, a ajuns de la 31,6% la 32,5%. Iar în Marea Britanie, suprafaţa împădurită a crescut de la 13%, acum 5 ani, până la 13,2%.

Citeşte şi:

CTP, după triumful Simonei Halep la Roma: „Eu nu știu de ce Pliskova a mai intrat pe teren”

Aleksei Navalnîi, acuzații de pe patul de spital: “M-au trimis complet dezbrăcat în Germania. Cer returnarea hainelor, sunt o probă importantă”

<a class="external-link…
Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro