Senatul italian a cerut guvernului să dizolve partidul neofascist Forza Nuova, care a participat la protestele violente împotriva introducerii certificatelor de sănătate obligatorii

Senatul italian a cerut miercuri guvernului să dizolve partidul neofascist Forza Nuova, care luna aceasta a participat la proteste violente împotriva introducerii permiselor de sănătate obligatorii COVID-19 pentru salariați, transmite Reuters, citată de Rador.

Forza Nuova, formațiune înființată în 1997, este una dintre cele mai proeminente partide de extremă dreapta din Italia și a fost în mod repetat acuzată că a atacat imigranții și că s-a confruntat cu poliția.

Un grup de militanți Forza Nuova, inclusiv unii dintre liderii săi, au fost arestați luna aceasta după ce o mulțime de protestatari au forțat drumul spre sediul sindicatului CGIL din Roma în timpul unei demonstrații împotriva controversatului permis sanitar.

Senatorii au aprobat un document propus de blocul de centru-stânga, inclusiv de Mișcarea 5 Stele. Un vot similar este așteptat joi în Camera Inferioară a Parlamentului.

În moțiune se cere guvernului „să adopte măsuri … pentru dizolvarea Forza Nuova și a tuturor mișcărilor politice de inspirație fascistă clară”.

Votul de miercuri servește drept recomandare și nu atrage nicio obligație juridică. Premierul Mario Draghi, care conduce un guvern de unitate națională, a declarat săptămâna trecută că guvernul său analizează dacă va impune interdicții la adresa acestui partid.

Potrivit legislației în vigoare, grupurile neofasciste pot fi dizolvate doar în baza unei hotărâri judecătorești care spune că acțiunile lor fac parte dintr-un efort de a reînvia vechiul partid fascist care a condus Italia între 1922 și 1943.

Cu toate acestea, guvernului i se permite să interzică prin decret organizații pe care le consideră că reprezintă amenințări serioase la adresa democrației și a libertăților constituționale.


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro