Simptome post COVID: tulburare de stres post-traumatic(PTSD) ca urmare a infecției. Ce experimentează oamenii după o lungă bătălie cu virusul

Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) este o afecțiune psihică frecventă provocată de traume psihologice majore. În unele cazuri, poate duce la stres grav și anxietate.

 Afecțiunea este tot mai întâlnită la cei infectați cu coronavirus care au suferit de simptome severe. PTSD a apărut și la cei care au petrecut mult timp în spital.  Aproximativ o treime dintre pacienții cu COVID care dezvoltă infecție severă cu coronavirus sunt expuși riscului de a dezvoltă PTSD. 

 Se poate întâmpla de multe ori că persoană să nu prezinte simptomele PTSD inițial, dar mai apoi, când experimentează lucruri pe care le-au trăit în spital în timpul infecției, de exemplu statul pe burtă, să le provoace traume psihologice. Acest lucru este posibil pentru că aceștia își amintesc momentele grele când erau în spital și nu puteau respiră, iar atunci erau culcați pe burtă. 

 După infecție, când repetă același act, se simt fără suflare și neliniștiti. Simptomele PTSD pot îngreuna oamenii să respire și să-și îndeplinească sarcinile zilnice cu ușurință. 

 Ei pot transpiră foarte mult și pot suferi de dureri musculare.

 Întinsul pe burtă trimite creierul în modul de luptă sau de fugă, deoarece acea poziție fizică ar fi putut fi marcată că traumă. 

 Dezvoltarea acestui tip de traumă în urmă oricărui eveniment specific neplăcut este destul de comună. 

Chiar dacă dezvoltăți o infecție a stomacului după ce ați consumat un anumit aliment, este posibil să nu doriți să îl mai mâncați, temându-vă că va trebui să treceți prin același lucru, de exemplu.

În general, simptomele PTSD pot afecta pe oricine, dar cercetătorii au descoperit că lucrătorii din domeniul sănătății prezintă un risc mai mare de a dezvoltă simptomul în comparație cu alți oameni. 

Un studiu de la Oxford publicat în British Journal of Clinical Psychology a constatat că 44% din personalul din prima linie a fost diagnosticat cu PTSD. 

 Dintre toate, trei sferturi din cazurile de traumă au fost declanșate de alte motive, dar o treime a fost în mod clar legată de pandemie. 

Lucrătorii din prima linie petrec cea mai mare parte a timpului în spital având grijă de pacienți. 

Este unul dintre motivele pentru care sunt expuși unui risc mai mare pentru că au văzut zeci, dacă nu sute de oameni decedați din cauza coronavirusului.

Dar și cei care au suferit de COVID sever pot suferi de același lucru. 

Citeste continuarea articolului pe realitatea.net