SUA au dat undă verde statelor baltice să trimită armament american în Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a autorizat Lituania, Letonia și Estonia să trimită în Ucraina rachete și alte arme de fabricație americană, au declarat trei surse pentru Reuters, după ce președintele Joe Biden a prezis că Rusia va invada Ucraina.

Conform reglementărilor privind controlul exporturilor, țările trebuie să obțină aprobarea Departamentului de Stat înainte de a transfera orice arme pe care le-au primit din Statele Unite către terți.

Acordurile de transfer către terți vor permite Estoniei să transfere rachete antitanc Javelin în Ucraina, în timp ce Lituaniei i se va permite să trimită rachete Stinger, a spus una dintre surse.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a confirmat că guvernul SUA a aprobat transferuri către terți, permițând Estoniei, Letonia, Lituaniei și Marii Britanii să furnizeze Ucrainei, din stocurile lor, echipamente fabricate în SUA, dar nu a oferit detalii despre tipul de arme care vor fi trimise.

„Statele Unite, aliații și partenerii săi sunt împreună pentru a accelera asistența de securitate pentru Ucraina. Suntem în strânsă legătură cu partenerii noștri ucraineni și aliații noștri NATO și utilizăm toate instrumentele disponibile de cooperare în materie de securitate pentru a ajuta Ucraina să-și întărească apărarea în fața agresiunii în creștere a Rusiei”, a spus purtătorul de cuvânt.

Informațiile despre transferurile de arme aprobate au apărut miercuri târziu, după ce Biden a spus într-o conferință de presă că Rusia ar plăti scump dacă va invada Ucraina.

Oficialii ruși au negat în mod repetat planul de a invada Ucraina, dar Kremlinul a adunat aproximativ 100.000 de soldați în apropierea granițelor Ucrainei, o acumulare pe care Occidentul spune că este o pregătire pentru un război care să împiedice Ucraina să adere vreodată la alianța de securitate vestică a NATO.

Sursa foto: Facebook / NATO Force Integration Unit in Estonia


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro