Suedia. Soldaţi şi vehicule blindate, trimise să patruleze străzile, în Insula Gotland, ca răspuns la activitatea sporită a Rusiei

„Forţele armate iau măsurile necesare pentru a proteja integritatea Suediei şi pentru a demonstra capacitatea noastră de a proteja” Suedia şi interesele sale, a declarat ministrul apărării Peter Hultqvist pentru AFP într-un email.
Şeful operaţiunilor forţelor armate suedeze, Michael Claesson, a precizat pentru AFP că unităţile desfăşurate la Visby provin dintr-o garnizoană deja staţionată pe insulă şi a negat că ar fi o „demonstraţie de forţă”, relatează Agerpres.
Aceste patrule sunt desfăşurate după ce trei nave de debarcare ruse au navigat  prin strâmtoarea Marea Centura a Danemarcei din Marea Baltică în această săptămână, pe fondul tensiunilor crescute dintre Rusia şi statele membre NATO.
Gotland, cea mai mare insulă a Suediei, este importantă din punct de vedere strategic, fiind situată la aproximativ 330 de kilometri de Kaliningrad, unde îşi are sediul Flota Baltică a Rusiei. În 2019, Suedia a desfăşurat un sistem de apărare antirachetă sol-aer actualizat pe insulă.
Generalul locotenent Michael Claesson, şeful operaţiunilor din cadrul Forţelor Armate, a declarat pentru Reuters că, de joi, trupele patrulează portul şi aeroportul din Visby, principalul oraş din Gotland.
„Evoluţiile recente în materie de securitate şi tensiunile la nivel de politică de securitate nu au schimbat această imagine, ci mai degrabă o întăresc”, a spus el, adăugând că forţele armate au observat recent o extindere a capacităţii ofensive externe în apropierea Suediei.
„… Navele ruseşti de debarcare sunt un exemplu de astfel de capacitate ofensivă. Au trecut prin strâmtoarea Marea Centura (a Danemarcei) şi au continuat în Marea Baltică”, a spus el. 
Claesson a adăugat că forţele armate iau măsuri şi în alte părţi ale Suediei, ca răspuns la recentele mişcări ale Rusiei, dar nu a dorit să dea mai multe detalii.
Comandantul militar superior al Suediei a declarat săptămâna trecută că strategia de securitate a Suediei ar fi complet subminată dacă NATO ar fi de acord să se abţină de la extinderea spre Est şi să-şi limiteze o parte din activitatea în Europa, aşa cum a cerut Rusia.
Suedia şi-a redeschis garnizoana de pe insula Gotland în ianuarie 2018, după ce a reimpus obligativitatea serviciul militar în 2017.
Suedia şi Finlanda nu sunt membre NATO, dar cooperează cu vecinii din NATO la consolidarea securităţii regionale.

Citeste continuarea articolului pe adevarul.ro