Un an de la moartea lui Maradona. Fanii nu l-au uitat pe marele fotbalist

Campionul mondial argentinian, cunoscut şi sub numele de „Pelusa” pentru coama sa, sau ca „D10S” – un joc de cuvinte cu cuvântul „Dumnezeu” în spaniolă şi celebrul său număr 10, a murit la 25 noiembrie 2020, la vârsta de 60 de ani, din cauza unui stop cardiac.

Născut într-un cartier sărac de la periferia oraşului Buenos Aires, Maradona a devenit o icoană pentru argentinieni şi pentru întreaga lume. A fost un erou în Napoli, unde a dus o echipă defavorizată, la gloria naţională şi europeană.

Diego Armando Maradona a fost imortalizat cu picturi murale şi statui, precum şi cu tatuaje. Copii – băieţi şi chiar fete – au primit numele marelui Dieguito.

„Diego ne-a făcut să simţim atât de multe lucruri”, a declarat pentru Reuters, Ezequiel Rossi, un profesor de 34 de ani din Argentina.

„A fost minunat, să vezi acest copil care a început cu nimic şi dintr-o dată a avut totul. Ne-a făcut să visăm şi să ne imaginăm că şi noi putem face lucruri măreţe”.

Viaţa personală a lui Maradona a fost controversată, marcată de excese cu droguri şi alcool, de mai mulţi copii şi de prietenii cu lideri controversaţi, printre care Hugo Chavez, în Venezuela, şi Fidel Castro, în Cuba.

Săptămâna aceasta, o cubaneză care a avut o aventură cu Maradona în urmă cu două decenii, când ea avea 16 ani, iar el în jur de 40, l-a acuzat pe star că i-a „furat copilăria” şi că ar fi violat-o.

„Nu pot justifica ceea ce a făcut în multe domenii ale vieţii sale”, a declarat Alejandro Sterli, un instructor de tir în vârstă de 61 de ani. „De aceea încerc să separ jucătorul de fiinţa umană”.

Clubul italian Napoli, pe care l-a condus la titlurile din Serie A, în 1987 şi 1990, va juca trei meciuri din noiembrie purtând tricouri cu imagini alb-negru ale tânărului Maradona.

Alte două dintre cluburile sale, Barcelona şi Boca Juniors, vor concura într-o „Cupa Maradona”.

Pentru mulţi, joi va fi o zi plină de tristeţe.

„Această zi este cea mai rea zi din viaţa mea”, a declarat recent pe Instagram Dalma Maradona, una dintre fiicele sale.

„Simt că această zi nu este de onorat sau de comemorat, cu atât mai puţin de sărbătorit”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Citeste continuarea articolului pe mediafax.ro