Un avion cu reacție Typhoon al Royal Air Force a doborât o “mică dronă ostilă” deasupra Siriei, a anunțat ministerul britanic al apărării

Este pentru prima oară când aviația militară britanică (RAF) doboară o altă aeronavă inamică de la războiul din Falkland, acum aproape 40 de ani.

Ministerul apărării a spus că drona – care a fost doborâtă pe 14 decembrie – “reprezenta o amenințare” pentru forțele coaliției care luptă împotriva grupării Statul Islamic în sudul Siriei, fără a preciza ce grup ostil opera drona.

Ministrul apărării Ben Wallace a declarat că atacul a fost “o demonstrație impresionantă a capacității RAF de a elimina ținte ostile în aer”.

Două avioane Typhoon FGR4 se aflau într-o patrulă de rutină de la baza lor din Cipru când li s-a cerut marți să investigheze o mică dronă. Piloții au identificat-o și distrus-o folosind o rachetă avansată aer-aer cu rază scurtă de acțiune numită Asraam.

Incidentul a avut loc în apropierea bazei militare a coaliției Al Tanf, aproape de frontiera cu Irakul.

O rachetă Asraam, care costă în jur de 200.000 de lire sterline și are o rază de acțiune de 19-24 km, zboară cu viteză supersonică (peste 1.225 km/h).

Surse specializate în chestiuni de apărare au declarat la BBC că acest angajament ar fi fost probabil o întâlnire relativ apropiată – posibil cu echipajul în linia vizuală a dronei care zboară mult mai lent.

Este primul angajament operațional aer-aer realizat de un aparat Typhoon și primul astfel de angajament din partea RAF asupra Irakului sau Siriei.

BBC


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro