Uniunea Europeană şi SUA au denunțat condamnările grele primite de liderii opoziției din Belarus, printre care și soțul disidentei Svetlana Tihanovskaia, care a primit 18 ani de închisoare

Uniunea Europeană şi SUA au denunţat marţi condamnările la pedepse grele cu închisoarea dictate contra unor reprezentanţi ai opoziţiei din Belarus, printre care soţul disidentei în exil Svetlana Tihanovskaia, informează Reuters şi AFP.

”Aceste condamnări sunt noi exemple de acuzaţii nefondate contra cetăţenilor belaruşi care şi-au exercitat dreptul de exprimare şi au cerut alegeri libere şi echitabile”, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

”Condamnările se înscriu în cadrul reprimării brutale şi sistematice a tuturor vocilor independente din Belarus. Uniunea Europeană condamnă ferm aceste încălcări flagrante şi continue ale drepturilor omului şi ale libertăţilor fundamentale de către regimul de la Minsk”, a adăugat Stano.

El a precizat că blocul comunitar rămâne decis să aibă în vedere noi sancţiuni contra Belarusului, ţinând cont de deteriorarea continuă a situaţiei drepturilor omului în această ţară.

La rândul său, Washingtonul a criticat condamnările ”motivate politic” ale reprezentanţilor opoziţiei din Belarus şi a cerut încetarea ”reprimării dure” din această ţară.

”Niciunul dintre aceşti indivizi, la fel ca poporul belarus, nu merită să fie supus unei reprimări atât de dure. Reiterăm apelul nostru către regimul Lukaşenko să pună capăt reprimării membrilor societăţii civile, media independente, opoziţiei politice, sportivilor, studenţilor, juriştilor şi altor belaruşi”, a subliniat secretarul de stat american Antony Blinken într-o declaraţie.

Un tribunal belarus i-a condamnat marţi la pedepse grele pe mai mulţi detractori ai regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, printre care Serghei Tihanovski. Video-bloggerul în vârstă de 43 de ani a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru ”organizarea de revolte în masă”, ”incitare la ură în societate”, ”tulburarea ordinii publice” şi ”obstrucţionarea Comisiei electorale”.

O altă personalitate marcantă a opoziţiei belaruse, Mikola Statkevici (65 de ani), fost candidat în alegerile prezidenţiale din 2010 şi care a stat deja mai mulţi în detenţie, a fost condamnat la 14 ani de închisoare.

Alţi co-acuzaţi, Artiom Sakov şi Dmitri Popov, care făceau parte din echipa lui Tihanovski, vor sta 16 ani în spatele gratiilor. Vladimir Ţîganovici, care critica puterea pe YouTube, şi Igor Lossik, un jurnalist al opoziţiei în vârstă de 29 de ani, au fost condamnaţi fiecare la 15 ani de închisoare.

Potrivit ONG-ului Viasna, în Belarus se află în prezent 912 de deţinuţi politici, însă Svetlana Tihanovskaia susţine că numărul acestora este ”mult mai mare”.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Wikipedia 


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro