Universitățile publice din Afganistan s-au redeschis pentru prima oară de la preluarea puterii de către talibani/ La cursurile unisex participă și câteva studente

“ONU salută anunțul că universitățile publice se vor redeschide pe 2 februarie pentru toți studenții și studentele. Este crucial ca fiecare tânăr să aibă acces egal la educație”, se spune într-o declarație a UNAMA, Misiunea de Asistență a Națiunilor Unite în Afganistan.

Un „moment de bucurie”, nuanțat de îngrijorare pentru că doar câteva studente au putut să participe la cursuri, care vor fi unisex, potrivit autorităților.

Miercuri, studenții au putut să se întoarcă în instituțiile publice din cel puțin trei provincii – Laghman, Nangarhar și Helmand, potrivit AFP. „Este un moment fericit să ne reluăm cursurile, dar suntem încă îngrijorați că Talibanii le pot opri”, a declarat pentru AFP Zarlashta Haqmal, studentă la drept și științe politice la Universitatea Nangarhar din Jalalabad.

Înainte ca talibanii să preia puterea în august, bărbații și femeile au studiat împreună. Doar universitățile private fuseseră autorizate până atunci să se redeschidă din septembrie, pentru femei și bărbați, dar cu clase unisex.

Universitățile publice s-au redeschis miercuri în provinciile Laghman, Nangarhar, Helmand, Nimroz, Farah și Kandahar. În restul provinciilor în număr de 28 universitățile se vor redeschide pe 26 februarie, au spus autoritățile. Această reluare a cursurilor vine după discuțiile de la sfârșitul lunii ianuarie între Talibani și diplomații occidentali în Norvegia.


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro