„Vaccinat sau concediat”. Mai multe companii turce și-au anunțat angajații că îi vor da afară dacă nu se vaccinează anti-Covid

Decizia unor angajatori turci de a impune vaccinarea obligatorie angajaților lor a stârnit dezbateri aprinse în Turcia, în contextul în care guvernul își menține politica de vaccinare voluntară, relatează Daily Sabah. Unele companii le transmit angajaților lor că vor fi concediați dacă nu se vaccinează anti-Covid.

Unii angajatori și-au luat angajamentul de a-i încuraja pe angajați și pe clienți să se vaccineze. Alții spun că vor merge pe restricții pentru cei nevaccinații. Există, însă, și companii care sunt dispuse să îi concedieze pe angajații care nu vor să se vaccineze anti-Covid. Aceste decizii ale angajatorilor turci au provocat o dezbatere aprinsă în ce privește legalitatea acestor demersuri.

Saran Holding, care are în proprietate mai multe trusturi media, a fost prima companie care a decis să impună obligativitatea vaccinării printre angajați. Luni, a anunțat că îi va concedia pe angajații care vin la birou nevaccinați după data de 15 septembrie.

O decizie similară a fost luată și de Bahceșehir, un lanț de școli private care a anunțat că nu va mai continua colaborarea cu angajații care nu se vaccinează până la începutul noului semestru școlar. Directorul Bahceșehir, Hussein Yucel, a spus că îi respectă pe angajații care refuză să se vaccineze, însă că nu mai poate menține colaborarea cu ei pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor.

Situații similare există și în alte țări – în SUA, din Wall Street până în Silicon Valley, de la companii aeriene până la abatoare, un număr mare de companii americane le cer angajaților să se vaccineze, amenințând cu rezilirea contractelor în caz contrar. Recent, postul CNN a concediat trei angajați care ignoraseră regulile interne și care au venit la serviciu nevaccinați.

Deși experții internaționali spun că firmele au autoritatea legală să ia aceste măsuri, companiile au fost reticente până acum de teama reacțiilor. În Turcia, însă, experții spun că angajatorii nu pot, din punct de vedere legal, să își oblige angajații să se vaccineze, însă pot să le încheie contractele de muncă pe motiv că pun în pericol sănătatea publică.  

„În Legea Muncii, nu există o reglementare specifică în acest caz, mai ales în condiții de pandemie. Constituția include principii ale libertății persoanei și pentru confidențialitate și viață privată. Pe baza acestor reguli nu putem forța pe nimeni să se vaccineze. Pe de altă parte, și angajatorul dispune de libertatea muncii”, spun Cigdem Șelli Dilek, avocat turc din domeniul de business.

Angajatorii pot să încheie contracte dacă plătesc ulterior o sumă compensatorie celor concediați, a conchis Dilek.

Editor : Adrian Dumitru


Citeste continuarea articolului pe digi24.ro