Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea este voluntară și așa va rămâne / Ce spune despre posibilitatea administrării unei a treia doze de vaccin

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat că vaccinarea este și va rămâne voluntară și se așteaptă ca numărul doritorilor de vaccin să crească în următoarea lună, afirmând că, în acest moment, aceasta este strategia, nu o eventuală doză trei pentru cei deja vaccinați.

„Nu se pune problema”, a răspuns Gheorghiță, la Digi 24, la întrebarea dacă vaccinarea va fi obligatorie.

Valeriu Gheorghiță a afirmat că declarația președintelui Iohannis, potrivit căreia nu ar trebui impuse restricții, „dar vaccinarea da”, a fost un îndemn.

„Este un îndemn la responsabilitate și a conștientiza faptul că prin vaccinare ne putem proteja pe noi și pe cei din jurul nostru”, a declarat Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță anticipează că într-o lună numărul celor care se vor vaccina va fi în creștere.

„Strategia în momentul de față s-a bazat, pe de o parte, pe creșterea conștientizării și a importanței vaccinării și, pe de altă parte, pri luarea unor măsuri restrictive, nefarmaceutice, neavând la îndemână suficiente doze de vaccin care să fie accesibile în mod egal pentru toată lumea. În momwntul acesta, cred că doar cine nu vrea nu se vaccinează. (…) Numărul de apeuri teefonice este în creștere, oamenii solicitând informații despre vaccin, despre vaccinare și cum pot să facă să se vaccineze. Cred că discuțiile care sunt în acest moment legate de perspectiva valului patru și legate de creșterea numărului de cazuri cauzate de infecția cu varianta virală Delta trezesc interesul oamenilor pentru vaccinare”, a spus Gheorghiță.

Medicul a spus că trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă.

„20-30% din persoanele care au trecut prin boala naturală pot să se reinfecteze cu această variantă Delta”, a spus el.

Valeriu Gheorghiță a spus că strategia este de creștere a numărului persoanelor vaccinate, și nu introducerea unei a treia doze, care ar putea fi discutată în decurs de un an.

„Chiar dacă numărul de cazuri este în creștere, afectează în mod deosebit populația nevaccinată și acolo unde unde rata de acoperire vaccinală este crescută, numărul de decese nu a crescut. Această a treia doză este în perspectiva acestor variante virale (..) Dacă ne e teamă de variante virale, trebuie să creștem numărul celor vaccinați, și nu să administrăm o a treia doză celor vaccinați deja”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Sursa foto: RO Vaccinare


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro