VIDEO. După criza gunoaielor, Bucureștiul se confruntă și cu o invazie de șobolani. Medic: Să ne amintim cum au apărut marile epidemii

Scandalul gunoaielor din centrul Bucureştiului durează de câteva săptămâni, iar cei care suferă de pe urma disputei dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest sunt în continuare cetățenii, care stau cu deșeurile în fața caselor de săptămâni întregi. Miercuri, Garda de Mediu București a amendat primăria, dar și firma de salubritate. Între timp, tot mai mulţi şobolani se plimbă nestingheriţi pe străzi.  

„E un focar de infecție, ce să spun, e un atac chimic și biologic la adresa cetățeanului. Am văzut și un șobolan care a ieșit de acolo, am făcut o fotografie cu rozatorul pe gunoi”, spune un bucureștean revoltat.

Pe strada Timpotei Cipariu din București, în zona Calea Griviței, stau în continuare pe străzi gunoaie care, potrivit localnicilor, nu au mai fost ridicate de două săptămâni, deși primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, spunea miercuri că a reușit să meargă la sortatori și le-a achitat acestora o parte din datorii, iar activitatea de salubritate ar fi trebuit să înceapă. 

„Sincer, nu văd nicio schimbare și mă îngrozesc șoboloanii. Locuiesc de peste 30 de ani în Sectorul 1, dar ca acum n-a fost niciodată. Războiul pe care îl duc politicienii nu trebuie să ne afecteze pe noi, populația”, spune o doamnă.

Miercuri, Garda de Mediu a amendat Primăria Sectorului 1 cu 160.000 de lei în scandalul gunoaielor, potrivit unui comunicat al instituției. Primăria este acuzată că nu a luat măsuri de salubrizare și nu a prezentat documente privind respectarea legislației de mediu. Sancționată a fost și firma de salubritare, cu 70.000 de lei, pentru nerespectarea condițiilor impuse în Autorizația de Mediu.

„Amenzile, din păcate, sunt plătite de noi toți, dar ele nu ridică deșeurile și nu îmbunătățesc în vreun fel calitatea serviciilor oferite, pun doar presiune pe operatori, îi conving să-și facă treaba”, a subliniat șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. 

Dr. Radu Țincu: Sper să nu ajungem în situația în care să declarăm o urgență sanitară la București

„Toate aceste deșeuri menajere care sunt lăsate pe străzi, la temperaturi din ce în ce mai ridicate, vor fermenta și vor fi contaminate cu microorganisme. Microorganisemele vor fi preluate de rozătoare sau de animalele străzii și vor putea fi transmise ulterior către oameni. Marile epidemii din istorie au apărut când rozătoarele au fost un vector pentru aceste infecții către populație. Sper să nu ajungem în situația în care să declarăm o urgență sanitară în București”, avertizează Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca.

Din ce în ce mai mulţi şobolani au început să se plimbe nestingheriţi pe străzi. Au apărut chiar imagini cu aceste rozătoare în vitrinele magazinelor. În plus, au ros cablurile unor semafoare într-o intersecție din București, fapt confirmat de Compania Municipală pentru Managementul Traficului.

Motivul invaziei şobolanilor este legat și de faptul că deratizarea a început anul acesta cu întârziere în Capitală. În prima jumătate a anului nicio pastilă împotriva șobolanilor nu a mai fost pusă în Bucureşti.

Editor : Luana Pavaluca


Citeste continuarea articolului pe digi24.ro