Zeci de profesori și elevi protestează în fața Colegiului Național „Gheorghe Șincai” pentru a nu fi evacuați. Ministrul Educației și primarul Sectorului 4 au venit la fața locului și au dat asigurări că liceul nu va fi relocat în acest an școlar

Zeci de profesori și elevi protestează din nou, vineri, în fața Colegiului Național „Gheorghe Șincai” pentru a nu fi evacuați din clădire, așa cum dorește Primăria Sectorului 4, pentru a reabilita imobilul. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, au venit la fața locului.

„Nu va fi nicio relocare în timpul acestui an școlar. Elevii vor avea șansa să se pregătească în continuare pentru Bacalaureat. Am afirmat public lângă domnul primar: nu va fi nicio relocare în timpul acestui an școlar”, le-a spus ministrul Educației participanților la protest.

Sursa foto: Facebook Cristi Dimitriu

Cu certitudine liceul nu se va reloca până la sfârșitul acestui an școlar. Ordonanța președențială are legătură cu stabilirea graficului pentru relocarea liceului. Tranșăm o problemă de siguranță. Această clădire este de risc seismic II și nu are autorizație de securitate la incendiu”, a afirmat și primarul Daniel Băluță.

Sursa foto: Facebook Cristi Dimitriu

Context

O parte a profesorilor de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” au organizat, marți, un protest în fața instituției de învățământ, față de impunerea unui nou director care ar fi favorabil evacuării clădirii, dorită de Primăria Sectorului 4, pentru lucrări de consolidare a imobilului. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a avut discuții cu profesorii și a declarat apoi că o decizie de relocare se va stabili de comun acord între școală, inspectorat, primărie, părinți, minister.

Elevii Colegiului „Gheorghe Șincai” ar urma să fie mutați într-o clădire a Liceului Tehnologic de Metrologie „Traian Vuia”.

Recent, Primăria a depus în instanță o cerere de obținere a unei ordonanțe președințiale de evacuare a clădirii pentru reparații. Primul termen este pe 16 februarie.

Pe 20 ianuarie o parte dintre profesorii Colegiului au trimis o scrisoare deschisă Președintelui Iohannis, în care acuzau “un atac, o luare cu asalt” din partea primăriei.

„Nu au dat un termen pentru când vor începe lucrările având în vedere că suntem într-un litigiu încă. Primăria afirmă că vrea să consolideze fiindcă această clădire ar fi în risc seismic, deși ea nu apare în lista Primăriei Capitalei. Pentru a elimina riscul seismic, trebuie umblat la structura clădirii, ori autorizația obținută de ei este pentru amenajare interioară și exterioară, nu pentru modificarea structurii”, a declarat fosta directoare Silvia Mușătoiu pentru Edupedu.ro.

Lucrările pe care dorește primăria să le facă acum s-ar întinde pe o perioadă de doi ani și vor fi executate de o asociere formată din Construcții Erbașu SA, Somet SA și Nemar Edil Construct SRL și vor costa peste 17 milioane de lei.

De cealaltă parte, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a ripostat cu documentele pentru reconsolidarea clădirii, plus adresa constructorului care arată că lucrările nu pot fi făcute decât cu mutarea elevilor, a scris Edupedu.ro. Primarul susține că imobilul s-ar afla în lista celor cu risc seismic II, pe baza unei expertize tehnice privind riscul seismic realizată de SC Concrete&Design SRL.

În schimb, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a precizat că nu deține informații privind încadrarea în vreo clasă de risc seismic a imobilului Colegiului Național Gheorghe Șincai, situat în Calea Șerban Vodă nr. 167, sector 4, București, potrivit răspunsului transmis redacției Financialintelligence.ro.

Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic precizează: “În urma cererii dumneavoastră nr. 427 din data de 22.01.2021 , depusă la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, vă comunicăm că nu deținem informații privind încadrarea în vreo clasă de risc seismic a imobilului situat în Calea Șerban Vodă nr. 167, sector 4, București, întrucât nu figurează în evidențele noastre ca fiind expertizat tehnic în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 20/1994, privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

Primarul Sectorului 4 Daniel Băluță a cerut pe 2 octombrie 2020 intervenția de urgență a Inspectoratului Școlar, a DSP și a Prefecturii, “pentru punerea în siguranță a elevilor” și pentru reabilitarea clădirii Liceului Gheorghe Şincai, susținând că este încadrată la risc seismic II, în timp ce profesori și părinți ai elevilor liceului au făcut petiții împotriva relocării.

Sursa foto: Facebook Cristi Dimitriu


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro